Lappo eesti

Avaldatud kuupäeval 17.4.2018

Simavinkkejä kaudelle 2018

Sima on muutakin kuin vappuinen janojuoma. Suomalainen sima, joka valmistuu päivissä ja tehdään yleensä sokerista, sitruksella maustettuna, on sukua hunajasimalle, jota voidaan käyttää ja varastoida kuukausista vuosiin. Hunajasimaa (tai hunajaviiniä) on valmistettu ympäri maailmaa ja variaatioiden määrä voi yllättää vappuhenkeen tottuneen suomalaisen.

Vinkkejä simakaudelle 2018!

By Evan-Amos - Own work, CC0, Link

Sima on muutakin kuin vappuinen janojuoma. Suomalainen sima, joka valmistuu päivissä ja tehdään yleensä sokerista, sitruksella maustettuna, on sukua hunajasimalle, jota voidaan käyttää ja varastoida kuukausista vuosiin. Hunajasimaa (tai hunajaviiniä) on valmistettu ympäri maailmaa ja variaatioiden määrä voi yllättää vappuhenkeen tottuneen suomalaisen.

Sima voi olla ympärivuotinen juoma - vapun lisäksi simaa voi juoda vaikka juhannuksena tai jouluna - kokeile joskus glögin tapaan maustettua joulusimaa!

Käymistuotteiden kotivalmistuksen suosio on noussut ja vahvemmatkin simat sopivat kotona käytettäviksi. Vaikka et enää vapuksi ehtisi, voi tämä kesä olla kotisiman kokeilun aika:

  • Käytä kotisimasi kunnon käymisastiassa - viinin ja oluen valmistukseen soveltuvat astiat käyvät myös simalle!
  • Hunajan  ja sokerin lisäksi simaan voi lisätä erilaisia mausteita - kuten neilikkaa, kanelia tai muskottia, jopa humalaa tai muita katkeroittavia yrttejä.
  • Kokeile myös lisätä simapohjaan rypälemehua tai marjoja - mansikkaa, vadelmaa tai vastaavaa.
  • Käytä simasi siihen soveltuvalla hiivalla. Vappusima käytetään usein leivontahiivalla, mutta simalle löytyy myös omia hiivakantoja. Lisäksi monet viini- ja siiderihiivat sopivat myös siman kanssa käytettäväksi. Perinteiset hunajasimat on usein valmistettu spontaanikäyttämällä ne käytetystä hunajasta tai hedelmistä löytyvillä villihiivoilla. Vappusiman voi vielä toki käyttää hieman nopeammin käyvällä hiivalla.
  • Pullota simasi kunnon pulloon! Erityisestipatenttikorkkipullot sopivat siman kanssa käytettäväksi! Viinimäisesti käyttäytyvä sima sopii isoihin pullokokoihin pitkää kypsytystä varten!

Nyt rohkeasti kokeilemaan siman kotivalmistusta! Välineet, hiivat ja mausteet löydät luonnollisesti Lappo.fi:stä!

Ostukorv on tühi.