Lappo eesti

Avaldatud kuupäeval 20.5.2019

Vinkkejä raparperin käyttöön

Raparperikausi on saapunut, ota varret haltuun näillä vinkeillä:

Kotitalojen ja mökkien nurkista alkaa pilkistämään punaisia varsia, joten on tullut vuosijuomakalenterissa aika ottaa raparpero haltuun. Tämä alkukesän satokasvi on myös juomissa monikäyttöinen raaka-aine - se taipuu maistuvaksi mehuksi, viiniksi ja käy myös oluiden mausteeksi.

Oluenvalmistuksessa raparperia voidaan lisätä joko keittoon tai pääkäymisen jälkeen. Muista kuitenkin raparperia käsitellessäsi seuraavat asiat: 

- Tuorekasvikset, sen pinta vilisee villihiivoja ja bakteereja, jotka tekevät mielenkiintoista jälkeä päästessään käymiseen. Kaupallinen raparperi kannattaa pestä hyvin, jotta torjunta-aine jäämät eivät päädy juomaasi.

- Hyvä tapa käsitellä raparperia on paloitella varret, kaltata ja pakastaa palat vuorokaudeksi ennen lisäystä vierteeseen. Näin pääset eroon mahdollisista kontaminanteista ja pakastaminen rikkoon soluseinämät, jolloin syntyvä muhju luovuttaa enemmän aromeita. Sulata palat ennen käyttöä sanitoidussa astiassa, jotta kylmä ei aiheuta shokkia hiivalle.

- Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä, joten käytä aina vain varsiosia. Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka elimistössä sitoo kalkkia itseensä ja on suurina annoksina haitallista. Oksaalihapon määrää varsinkin raparperiviineissä voidaan hallita lisäämällä käymiseen viiniliitua eli kalkkia.

Katsasta alta Lapon raparperivetoisia reseptejä.

Raparperimehu ja -viini

Raparperisaison

Ostukorv on tühi.