Lappo eesti

Avaldatud kuupäeval 7.6.2019

Sadonkorjuuoluista asiaa

Kesä on vasta aluillaan, mutta tulevaisuusorientoituneen kotipanijan katse suuntaa kohti jo hämärtäviä iltoja ja loppukesän ja alkusyksyn maalaisromanttista aikaa. Sadonkorjuukaudelle ja sen läheisyyteen kuuluu perinteisesti useita erilaisia oluttyylejä. Koska panimoharrastus on luonnollisesti suunnitelmallista, syksyn reseptit noheva mestari miettii jo nyt. Lappo tarjoaakin nyt muutaman raaka-ainevinkin kolmeen syksyisempään oluttyyliin.

Kesä on vasta aluillaan, mutta tulevaisuusorientoituneen kotipanijan katse suuntaa kohti jo hämärtäviä iltoja ja loppukesän ja alkusyksyn maalaisromanttista aikaa. Sadonkorjuukaudelle ja sen läheisyyteen kuuluu perinteisesti useita erilaisia oluttyylejä. Koska panimoharrastus on luonnollisesti suunnitelmallista, syksyn reseptit noheva mestari miettii jo nyt. Lappo tarjoaakin nyt muutaman raaka-ainevinkin kolmeen syksyisempään oluttyyliin.

Märzen: Baijerin ylpeys, Oktoberfestien selkäranka. Täyteläinen lager-tyyli, joka on väriltään syvempi ja ruskeampi kuin muut saksalaiset lagerit. Maultaan märzen on maltainen, puhtaalla kuivalla jälkimaulla. Hyvä Märzen-runko syntyy pilsner- ja munich-maltaiden ympärille, pehmeille Tettnang-katkeroille ja esimerkiksi Wyeastin Octoberfest Lager Blend -hiivalle.

Biere de Garde: Pohjois-Ranskalainen maalaisolut, joka lainaa ominaisuuksiaan sekä vahvoilta belgioluita että saisoneilta. Perinteisesti tätä tyyliä on kypsytetty jo edellisestä talvesta lähtien, mutta modernien valmistustekniikoiden ansiosta tämäkin tyyli on tuoreena juotavaa. Verraten väkevä n. 8% alkoholipitoisuus syntyy perusmaltaiden - pilsner, munich, vienna - yhdistelmälle ja vaikkapa White Labsin Saison Ale Yeast Blend -hiivalle. Mausta itsellesi mieluisilla Hallertau-humalilla.

Old Ale: Brittiläiset old alet olivat vahvempia oluita, jotka kypsyivät pidempään. Old alet ovat makeita ja täyteläisiä, joilla on monivivahteinen maltainen makuprofiili. Pohjaksi sopii peribrittiläinen Maris Otter, jota tuetaan erilaisilla Karamelli- ja suklaamaltaat sopivat osaksi old ale -mallaspohjaa hyvin. Voit myös lisätä kandisokeria tai siirappia. Humalointi ei useinkaan ole pääosassa, mutta perinteinen Fuggle sopii tyyliin hyvin. Hiivaksi kannattaa valita kanta, joka ei käy aivan huisin pitkälle, esim. Imperial Yeastin Tartan.

Mikä ihmeen vienna-mallas?

Ylempänä viitattiinkin Vienna-maltaaseen, joka ei välttämättä ole tutuimmasta päästä. Vienna on eristyisesti lager-tyyleille sopiva perusmallas, joka on väriltää hieman pilsner-mallasta tummempi. Maultaan se on aavistuksen makea, pähkinäinen ja karamellinen. Vienna sopii erittäin vaaleisiin mallaspohjiin parantamaan aromia ja väriä.

Löydät Vienna-maltaamme täältä.

Ostukorv on tühi.